Tук ще намерите няколко любопитни факти за играта билярд.

1. Зеленото сукно напомня на зелена трева.В 14-ти век, играта предшественик на билярд, първоначално се играе на открито, на поляната. Подобна е на крокет, в който топката се задвижва от някаква пръчка около поредица от арки и колчета. Имало е мишена, обикновено конусовиден предмет, който играчите се опитват да съборят. С течение на времето  играта се променя, а сукното на билярдната маса остава зелено, напомняйки тревното поле. 

2. Билярд първоначално се играе от кралски особи и благородниците. Само богатите са имали време и пари, за да играят игри. Билярдът не е изключение. Това е и причината играта да се премести на закрито. Не се е налагало да се съобразяват с времето, а и е било е по-безопасно за живота на кралските особи.

3. Кога играта е преместена върху маса? Писмените записи са непълни , но се смята, че французите са първите, които са се отегчили да се навеждат и са преместили техните игри на билярд върху маса. Билярдна маса е регистрирана в опис на кралските владения на крал Луи XI в. Играта еволюира с течение на времето, и „джобове“ са добавени към масата за игра.

4. Първата билярдна зала е направена в Англия. Играли са на маси с един джоб и четири топки.

  51_full-size-snooker-table-19-459x240 AshMonarchSm Tournament-Pool-Table-CPJ0547

5. Билярдът е първият спорт, който има световно първенство. Това се случва през 1873 г.

6. Цената на играта на първата билярдна маса с монетен механизъм е едно пени. Билярдна маса с монетен механизъм е патентована през 1903 г. Първоначално играта на билярд е била изключително евтина.  1_slon_w

7. Билярдните топки в миналото са били изработвани от слонова кост. Приблизително един зъб от слон е отивал за направата на три топки. Днес, билярдните топки се правят от смеси на пластмаси.

8. Повечето креди за билярд не съдържат 1_guy-playing-billiard-1968998_1280тебешир. Преди са използвали тебешир, но днес кредата за билярд се прави от абразиви.

9. Новините за билярд игрите са отразявани по-широко от новините на Гражданската война.Подобно на знаменитостите днес, играчите на билярд са били толкова добре познати, че техните снимки са използвани върху цигарените реклами.

51895691.OlyPoolhall 1_pool-hall-1091644_1280

По материали от Интернет