Аркадните игри  са с богата история. Съществували са далеч преди появата на новите видео игри, дори и преди  Space Invaders Pacman и Pong.

Те включват игри за шофиране , различни спортни игри  – борба, бейзбол, баскетбол или боулинг. Имало е машини за  гадателство или за създаване на хороскопи, игри със стрелба в различни формати.  Машини, показващи късометражни филми или слайдшоу са развличали хората. Флиперите дълго са се радвали на интерес.  Игри подобни на крановете за плюшени играчки и диспенсъри са съществували доста отдавна.

arcade_machine_01arcade_machine_02

Popular Science 1938 cover и „Sensorama“ 1962; вляво
Super Jet Fighter, 1954 и „Space Pilot“, 1968 ; вдясно

Ето някои от многото игри, аркадни, които са съществували в миналите години.

Цвят! Действие! Светкавици! Странности също

The Mutoscope e ранно устройство за движение на картинки, което за първи път се появи през 1894 г. Машината е била най-популярното ‘пип-шоу’ устройство, работещо с монети.  Около 800 фотографии на подобна тема са  монтирани върху карти закрепени към кръгло ядро. Времето за гледане е било около минута. Имало е разбира се доста варианти на заглавия, но колекциите от изображения обикновено са били леко порнографски. Може да видите заглавията по-долу на снимката.

    arcade_machine_03arcade_machine_04

Kinetoscope е била усъвършенствана версия на машината.

arcade_machine_05

По-долу са показани игри тип боулинг .

arcade_machine_06arcade_machine_07

 

Pinball  датира от 1930 г. (вляво). Вдясно е чудесна забавна игра за стрелба  на котки със сачмени лагери:

arcade_machine_08

Друга игра от същото десетилетие е този бейзбол дизайн от 1933 (вляво). В средата и вдясно е показана  Genco бейзбол игра от 1942:

arcade_machine_09arcade_machine_10

Basketball Champ от 1947  е много популярна  за времето си игра. Целта е да се използва контрола, за да пусне топката в коша.

arcade_machine_17 arcade_machine_16 acrade_machine_goalee

Друг бейзболен мач, този път от 1949 е Goalee hockey играта, която  очевидно е „много забавна“ и „игра на умения“. Вдясно е игра, базирана на боулинг.

 

Driving games винаги са били популярни. В Motorama, играчка кола е прикачена на въртящ се пейзаж с изображения на други автомобили и природа. Воланът управлява автомобила чрез устройството за окачване. Специално за тази игра са разработени две версии на играчите:

arcade_machine_12

В Auto Race играете срещу друг играч, не срещу машината. Играта е сравнително проста. Скоростта на завъртане на колелото определя колко бързо може да стигнете до финала.

arcade_machine_14

В следващи статии ще продължим обзора на винтидж аркадните машини.

Източник www.darkroastedblend.com