В тази публикация продължаваме с обзора на аркадните машини от миналото.

Може би най-готината ретро аркада е машината  Mold-A-Rama.

Машината  Mold-A-Rama е изобретен в средата на петдесетте години. Правели са различни фигурки от пластма под налягане. Фигурките обикновено са  във формата на животно, подводница, самолет, чудовище, влак . Това са били  обичайните евтини сувенири разбира се, но с тези предмети в действителност е можело  да се наблюдава процеса на производство. Тези машини са разположени предимно в тематични паркове, зоологически градини, музеи и понякога при специални събития – всичко за Mold-A-Rama тук:

moldARama moldaRama3

Във  Flickr е отделено доста място за тези чудесни машини.

moldARama2

Love Testers

Любовните тестери, понякога известни като Любовна измервачи, се появяват  за първи път през 1930 г., но биват съживени през петдесетте години. Някои от тях се използват дори и през седемдесетте години. Обявени са за перфектен начин за определяне на собствения сексапил. Тези машини са позната гледка и в много стари аркади:

lovetester arcade

Space Age, Jet Gunners, etc.
Genco  произвежда Electro-Mechanical Sky Gunner през 1953. Играчът може да вижда 3D снимки на самолети във визьора, а с помощта на дръжките – стреля. Оръжието може да се мести нагоре и надолу, просто за да се приспособи към височината на играча (от ляво на изображението). Също като Genco, Space Age пристигна когато човечеството започва да изследва пространство в края на петдесетте години (дясно):

elecktroMechSky arcade spaceAge arcade

spaceAge2 arcade

В Jet Pilot от 1959 г., играчът симулира летенето на джет в кръг, използвайки волана. Завъртането на кормилото в една посока премества в самолета, докато на заден ход на въртене е действал като спирачката. Воланът поставен в централно  положение е задържал самолета в позиция:

JetPilot арцаде   nightPilot

apolo arcade

Lunar Park (ляво); Chick Fest (дясно) са показани по-долу:

lunaPark arcade

На флиперите може да се посвети отделна статия. Тук ще публикуваме само плакат, популяризиращ ги навремето.

pinball

Повече за тях може да намерите в Pacific Pinball Museum .

Sea Raider!

seaRaider арцаде

Гадателските машини Zoltan или тези от подобен тип, могат да бъдат намерени в много аркади в продължение на десетилетия:
zoltan machine

Тази 1973 Moto Champ аркадната игра позволи на играча да използва кормилото да се състезава с мотоциклет в и извън трафик да достигне финалната линия.

motoChamp arcade

Какви са били аркадите в някои други страни?

Съветски аркадни машини все още са доста популярни (най-вече заради носталгичен фактор ) .

arcadeFun soviet

Можете да разгледате сайта, посветен специално на тези аркадни машини.

Японските аркадни машини и клатушки винаги са били симпатични.

arcadeFJapanes

А ето и една PlayBoy аркадна ретро машина

. playboy arcade

И най-накрая за Compugraph Foto, от края на 1976 г. Тези огромни приспособления ги е имало в търговски центрове, увеселителни паркове и при специални събития. Компютър прави  снимка, а след това в рамките на 90 секунди, машината разпечатва  лист  с Вашата компютърна графика.

GraphFoto

Скоро ще направим и кратък обзор на аркадните машини, радващи се на популярност и в наши дни, а за някои от тях може да прочете тук.

Източник www.darkroastedblend.com